ЕС предприема нови мерки срещу лошите кредити на банките

Новият механизъм ще се прилага само за бизнес клиентите

Снимка: pixabay
Банките в Европейския съюз (ЕС) ще могат да събират извънсъдебно просрочени задължения по кредити. Механизмът обхваща бизнес кредитите, както и ипотечните заеми, но само ако обезпечението не е основно жилище на кредитополучателя, пише Reuters.

Постоянните представители на страните членки са одобрили позицията на Съвета на ЕС за обща рамка и минимални изисквания за извънсъдебния механизъм за възстановяване на средства по кредити. Които са гарантирани с обезпечение, в случай че кредитополучателят не е в състояние да ги изплати, се посочва в съобщение на ЕС, цитирано от Reuters.

Ефективното извънсъдебно изпълнение може да спомогне да се избегне натрупването на необслужвани кредити, тъй като предоставя на банките правни инструменти за по-бързо възстановяване на обезпеченията, пише още изданието. Чрез новите правила се дава възможност на държавите членки да решат сами дали след усвояването на постъпленията от обезпечението кредитът ще се счита за напълно уреден, дори и средствата да не достигат за покриването му.

Механизмът ще важи само за новоотпуснатите заеми за бизнес клиенти, потребителските кредити се изключват, както и тези, при които за обезпечение се използва основното жилище на кредитополучателя, уточнява Reuters.

Очакванията са да се намалят загубите от необслужените заеми, които банките търпят. Чрез извънсъдебния механизъм се дава възможност на държавите членки да решат сами дали след усвояването на постъпленията от обезпечението кредитът ще се счита за напълно уреден, дори и средствата да не достигат за покриването му.

Предстои Съветът, Комисията и Парламентът да преговарят по новите правила. Очаква се ЕП да приеме своята позиция по темата.

„Важно е да се предоставят правни инструменти на банките, за да възстановят бързо стойността на неуспешните заеми, без да се налага да се обръщат към съда, като същевременно се гарантира високо ниво на защита на кредитополучателите“, каза в изявление финансовият министър на Финландия Мика Линтила.

Съотношението на необслужваните заеми в ЕС е най-ниско след финансовата криза, но остава високо в някои страни, включително Гърция, Кипър, Португалия и Италия.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредити | ЕС | банки | нови правила

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини