ЕС ще преразглежда 20-годишните си антимонополни правила

Критиците смятат, че те не отговарят глобализацията и дигитализацията

Снимка: БТА
15:56 09.12.2019
Европейският съюз (ЕС) ще преразгледа 20-годишните си антимонополни правила под натиска на критиките от юристи и изследователи, че те изостават от съвременните реалности, доминирани от глобални онлайн компании. Затова идеята на Блока е да вземе предвид глобализацията и дигитализацията, за да изкове адекватни пазарни правила за сливания и придобивания, става ясно от думите на еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.. 

Действащите правила в ЕС датират от 1997 г. „Промените като глобализацията и дигитализацията означават, че много пазари работят по различен начин, от преди 22 години“, каза Вестагер на конференция на Chillin Competition, цитирана от Reuters.

Затова и е настъпил моментът те да бъдат преосмислени. Вестагер изтъкна, че се търси последователен подход както в случаите на антитръстови регулации, така и по отношение на сливания в различни отрасли. „Искаме да сме сигурни, че насоките ще са лесно достъпни“, обясни тя. 

Фокус на преразглеждането на правилата ще е например географският обхват. Siemens и Alstom, чието сливане бе блокирано тъкмо от екипа на Вестагер този февруари, твърдяха, че регулаторите трябва да отчитат в по-голяма степен фактори като китайската конкуренция. Двете компании смятаха, че сделката помежду им е добра алтернатива на икономическия бум на азиатската сила, но това така и не спечели регулаторите на тяхна страна. 

Внимание се очаква да бъде обърнато и на пазарите през призмата на продуктите и по-конкретно  дали потребителите могат лесно да преминат от един на друг – в контекста на цифровите услуги.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | конкуренция | регулации | Маргрет Вестагер | антимонополни правила

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини