ЕС си отдъхна след изборите във Великобритания

Брюксел обаче остава нащрек заради опасения, свързани с бъдещи преходен период след Brexit

Снимка: БТА

Резултатите от предсрочните парламентарни избори във Великобритания донесоха облекчение не само в Лондон, но в Брюксел. Лидерите на 27-те страни, които остават членки на ЕС след Brexit, днес официално ще упълномощят председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бързо да подготви мандат за преговори относно отношенията с Обединеното кралство след излизането му от Блока, пише The Irish Times. На срещата на европейските лидери в Брюксел Барние вече заяви, че те са „готови за следващите стъпки“.

Убедителната победа на управлявалата досега британска Консервативна партия означава, че Великобритания със сигурност ще напусне ЕС на 31 януари. Това със сигурност ще донесе значително облекчение в много от европейските столици, където съжалението за решението на Лондон да напусне Блока постепенно бе заменено от желание да бъде сложен край на тази тема.

Очаква се Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) да гласува отново споразумението за бъдещите политически и икономически отношения между Великобритания и ЕС преди Коледа. Камарата на лордовете (Горната камара) след това също ще разгледа документа и, щом той бъде ратифициран от британския парламент, накрая Европейския парламент ще гласува споразумението. Описаният процес се очаква да протече гладко, позволявайки на Джонсън да изпълни обещанието си и да осъществи Brexit на 31 януари.

Въпреки известното облекчение след изборите в Кралството в Брюксел обаче остават значителни опасенията, че перспективата да се стигне до т.нар. „твърд Brexit“ остава в сила до края на преходния период след Brexit (до декември 2020 г.). Надеждата, че 11 месеца са достатъчно време за договарянето на нещо повече от базово търговско споразумение между Великобритания и ЕС, са малки. Притеснения продължава да буди въпросът как ще се реши казусът с границата между Северна Ирландия, която е една от съставните части на Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е самостоятелна държава членка на ЕС.

Европейските представители не приемат добре многократните обещания на британския премиер Борис Джонсън, че той няма да се стреми към каквото и да било удължаване на преходния период. По време на въпросния преходен период, въпреки че Великобритания вече няма да е членка на ЕС, ще продължат да са в сила действащите досега правила. Основната промяна през този период ще бъде фактът, че Лондон вече няма да има право на глас при вземането на решения в ЕС.

Европейската среща на върха подчертава желанието на Брюксел да поддържа колкото се може по-близки отношения с Великобритания. Срещата също така потвърждава, че досегашния главен преговарящ за Brexit от името на ЕС – Мишел Барние – ще получи нова роля, в която ще трябва да координира преговорите за бъдещите отношения в широк спектър от области (от търговия до сигурност).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | Брюксел | Борис Джонсън | Европейски съюз | излизане на Великобритания от ЕС | споразумение за Brexit | твърд Брекзит

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ