ЕЦБ очаква от спасителния фонд повече грантове, отколкото заеми

Икономиката на ЕС се очаква да се дигитализира и да стане по-зелена

Снимка: БТА
17:43 16.07.2020
Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че по-голямата част от ресурса във възстановителния фонд на Европейския съюз вероятно ще бъде раздаден под формата на безвъзмездни средства, вместо заеми. Това заяви тя в четвъртък след редовното заседание на институцията, предава Reuters. 

Лидерите на 27-те държави членки предстои да се срещнат в петък в опит да преодолеят различията си по отношение на това как ще функционира фондът за възстановяване в размер 750 млрд. евро. Средствата се очаква да послужат за дигитализирането на икономиката и превръщането ѝ в по-зелена. 

Някои богати северни държави предпочитат заеми, а не безвъзмездни средства за южните членки, които бяха засегнати по-силно от пандемията от коронавирус. 

„Със сигурност има много големи очаквания, свързани с преодоляването на щетите върху онези страни и сектори, които бяха масово наранени“ от коронавирусната епидемия, коментира Лагард. 

ЕЦБ оказва постоянен натиск върху правителствата на ЕС да въведат по-обширни фискални мерки в подкрепа на извънредните стъпки на паричната политика, предприети за стимулиране на икономиката на Блока и справянето с безпрецедентните щети от COVID-19. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | Кристин Лагард | дигитална икономика | дигитализация на икономиката | Фонд за възстановяване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини