ЕЦБ подпомага банките със 100 млрд. евро за заеми

Целта е финансовите институции да поддържат потока от кредитиране

Снимка: БТА
18:22 16.03.2020

Европейската централна банка ще подпомогне със 100 млрд. евро капитала на банките, за да продължат да поддържат потока от кредитиране на фона на епидемията от коронавирус, предава Bloomberg.

Парите ще бъдат налични за отпускане на кредити, след като ЕЦБ реши да разреши на банките да оперират с по-нисък капиталов буфер и да използват подчинен дълг за удовлетворяването на индивидуалните си нужди, заяви председателят на Европейския банков орган Жозе Мануел Кампа.

„Банките са добре капитализирани и оперативно са готови да се противопоставят на ситуацията“, допълни Кампа.

Той заяви, че общият размер на капитала, до който банките могат да получат достъп, всъщност е по-голям от обявената сума, тъй като кредиторите също ще могат да ползват и т. нар. „антицикличен буфер“.

Централните банки по целия свят бързат да предоставят стимули и да се уверят, че банките продължават да предоставят кредити, тъй като разпространението на вируса ще доведе до икономии и заплашва да увеличи дела на проблемните кредити.

„Готови сме да направим всичко необходимо, тъй като ситуацията се развива, но основното послание на този етап от наша страна е, че банките трябва да се съсредоточат върху своите оперативни възможности и да се уверят, че се справят с много трудната ситуация“, допълни Кампа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | кредитиране | ликвидна подкрепа | проблемни кредити