ЕЦБ свали поредната преграда пред Хърватия по пътя към ERM-2

България и Хърватия би трябвало да се движат с еднакво темпо, но у нас все още на преден план е укрепването на ПИБ

Снимка: Unsplash
09:06 07.06.2020

Хърватската финансова индустрия получи похвала от Европейската централна банка, като с това бе изчистено едно от последните препятствия по пътя на адриатическата страна към приемането на еврото. Оценката на петте най-големи банки в страната показа, че те не срещат недостиг на капитал и са преминали успешен преглед на качеството на активите, се казва в изявление на ЕЦБ, предава Bloomberg.

Прегледът на активите на хърватските банки и стрес тестът са ключови изисквания преди Хърватия да се присъедини към европейския банков съюз и да влезе във Валутно-обменния механизъм (ERM-2) за поне две години.

Миналия месец премиерът на Хърватия Андрей Пленкович заяви, че страната е изпълнила всички критерии по присъединяването към ERM-2 и очаква тя да остане в т нар. „чакалня на еврозоната“ в продължение на две години и половина.

Сега ЕЦБ, страните членки на еврозоната и статистическата агенция на ЕС Евростат ще обсъдят действията на Хърватия преди страната да бъде поканена официално да кандидатства за членство в ERM-2. Гуверньорът на централната банка на Хърватия Вуйчич заяви, че това може да се случи във втората половина от годината. Хърватия не е поставила конкретни срокове, но се надява да стане член на еврозоната през 2023 или 2024 година.

Припомняме, че Хърватия стана част от ЕС през 2013 г. Миналия месец зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис заяви, че България първа е заявила интерес към присъединяването към ERM-2, но в процеса тя върви заедно с Хърватия. „Ние все още се целим в месец юли, когато държавите от ERM-2 и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм“, призна тогава той в интервю за БНР.

По пътя на България към ERM-2 обаче остава укрепването на капитала на една банка – Първа инвестиционна банка (ПИБ). През юли миналата година ЕЦБ откри капиталов недостиг в нея и в Инвестбанк. По-рано Инвестбанк обяви, че е попълнила капитала си от близо 52 млн. евро. ПИБ пък през април даде начало на процедура по увеличаване на капитала си, която ще продължи до 25 юни, докогато ще стане ясно дали ще успее да покрие оставащия недостиг от около 140 млн. евро.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | Хърватия | ERM-2 | чакалня на еврозоната | България в ERM-2 | България и еврото

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини