Еврото отбеляза рекордно ниска волатилност

Снимка: Pixabay
20:53 27.11.2019
Рекордно ниски нива за едномесечната и тримесечна волатилност отбеляза еврото в сряда, затвърждавайки тенденции от предишните сесии. Никога не е било толкова спокойно на пазара по отношение на опциите евро-долар, пише Bloomberg и добавя, че ситуацията започва да изглежда като структурна промяна към устойчиво ниска волатилност.

Едномесечният хоризонт може да се обясни с успокояването покрай престоящите коледни празници. Но трендовете продължават още по-напред и не е изключено това се превърне в новата норма, пише още изданието. 

Основният риск пред очертания сценарий са изборите във Великобритания през декември, които обаче може да повлияят и само на паунда. В световен мащаб на фокус е продължаващата търговска война между САЩ и Китай. 

Данните от еврозоната предполагат, че най-лошото за икономиката на региона може би вече отминало. 

А обясненията по въпроса защо инвеститорите се въздържат да се възползват от рекордно ниските разходи за хеджиране са различни. Сред тях са успокояващи геополитически и политически фактори, включително облекчаване на търговското напрежение, перспективи за устойчива парична политика на Европейската централна банка и Федералния резерв, както и избледняващите опасения от глобална рецесия. Налице е и нарастващото значение на китайския юан за световната финансова система.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | валута | рекорд | волатилност | валутни пазари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини