Еврозоната е напът да приеме спасителен план за €465 млрд.

Финансовите министри от еврозоната ще разгледат 3 мерки, които могат да бъдат приети незабавно

Снимка: Pixabay

Министрите на финансите от еврозоната вероятно ще се обединят днес около три бързи механизма за икономическа помощ на стойност малко под половин трилион евро на фона на пандемията от коронавируса. Плановете за съвместен дълг обаче ще отнемат много повече време, пише Reuters.

Италия и Испания, най-силно засегнати от епидемията, бяха най-големите привърженици на идеята за създаване на еврооблигации. Целта е да се финансира възстановяването след  очакващата се дълбоката рецесия, която здравната криза ще донесе в Европа през тази година.

Но Нидерландия, Германия и няколко други държави са против взаимното задлъжняване и твърдят, че тъй като всички страни от еврозоната все още могат взимат заеми и лимитите на ЕС за дефицити са премахнати заради извънредната ситуация, няма нужда да създаваме еврооблигации. А и този процесът ще отнеме години.

„Има много място за солидарност в рамките на съществуващите инструменти и институции. Трябва да ги използваме пълноценно и да работим за още повече. Подготвяме много силен пакет“, коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Министрите ще проведат онлайн заседание в 16:00 българско време. Подготвеният списък за обсъждане се фокусира върху три или четири мерки, които могат да бъдат предприети незабавно.

Първата ще бъде създаването на резервни кредитни линии от спасителния фонд на еврозоната в размер до 2% от брутния вътрешен продукт на страната, която е поискала да се възползва от тази възможност. Мярката е на обща стойност 240 млрд. евро. Целта е да се покрият разходите в сферата на здравеопазването и да се облекчи въздействието им върху икономиката.

На второ място в дневния ред ще е споразумението за отпускане на 25 млрд. евро допълнителни гаранции на Европейската инвестиционна банка, така че кредитирането да се увеличи до 200 млрд. евро, което е допълнение към увеличението на кредитите с 40 млрд. евро, което вече е в ход.

Третата мярка е планът на Европейската комисия за 100 млрд. евро, за да се покрият заплатите на работниците, така че компаниите да могат да намалят работното време на служителите, а не да ги уволняват. Предложението включва и допълнителни 25 млрд. евро от всички 27 правителства на ЕС под формата на гаранции.

И накрая, министрите вероятно ще подкрепят план на Европейската комисия и Нидерландия за създаване на фонд за спешна помощ, който да издава субсидии за медицински консумативи и здравни грижи. Той ще струва около 20 млрд. евро.

Министрите вероятно също ще вземат под внимание предложението на Франция за създаване на съвместен фонд за солидарност на ЕС за финансиране на дългосрочни мерки за възстановяване на стотици милиарда евро и финансирани чрез съвместни заеми.

Но планът, макар да е включен в списъка за лидери, едва ли ще получи широка подкрепа. Стремежът към взаимно задлъжняване среща съпротива от страна на лагера, ръководен от Нидерландия и Германия. „Що се отнася до съвместната отговорност на всички правителства, не е изненада, че има различни мнения по този въпрос“, заяви изтучник в подготовката на срещата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | еврозона | мерки | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини