Facebook има проблем с 52 млрд. долара

Компанията е под прицела на политическата и регулаторна критика

Снимка: БТА
Facebook има проблем с 52 млрд. долара: компанията има повече пари от почти всички други, с изключение на няколко американски гиганта. Част от тях би трябвало да бъдат инвестирани за придобивания, но политическото напрежение около социалната мрежа е твърде нажежено за подобни стъпки, пише в свой анализ CNBC. 

Мнозина по високите етажи на властта във Вашингтон са вперили зорки погледи във Facebook и са все по-разтревожени, че компанията е създала монопол. Тя е един от онези гиганти, за които политици като Елизабет Уорън настояват да бъдат разбити, за да се подобри конкурентната среда. 

Натрупаните в корпорацията пари в брой обаче създават главоболия. Facebook не изплаща дивидент, но дори и да добави такъв в размер на 2% доходност към летящите си акции, ще изразходи една около 11 млрд. долара годишно. За сравнение компанията е генерирала 32 млрд. долара оперативен паричен поток през последните 12 месеца.

Междувременно Facebook забави темпото на обратно изкупуване на акции през тази година, след като през 2018 г. похарчи над 11 млрд. долара за това, когато акциите се бяха понижили до 124 долара. В момента един брой се търгува за близо 200 долара. 

Очакванията са, че растежът на капиталовите разходи ще се понижи през идната година, написа Марк Махани, анализатор на RBC Capital Markets след доклада за печалбата на компанията за третото тримесечие.

Какво се случва?  

„Има истинско политическо ограничение пред способността им да правя неща“, казва Саманта МакЛемор, управител на портфейл в Miller Value Partners в Балтимор, който притежава 387 000 акции на Facebook и е основан от известния инвеститор Бил Милър. Големите технологични компании се оставиха да натрупат огромни парични средства, отбелязва още експертът. 

Политическите проблеми на Facebook обаче намаляват шансовете на компанията да използва средствата си за придобивания. Преди Alphabet да купи FitBit, социалната мрежа също е била отправила оферта към към производителя на фитнес продукти. 

Сенаторите Бърна Сандърс и Елизабет Уорън върло критикуват предишните придобивания на Facebook, визирайки например Instagram и WhatsApp. Те настояват, че администрациите на Доналд Тръмп и Барак Обама са позволили на технологичните гиганти да нарастват твърде бързо на фона на слабото спазване на антитръстовото законодателство. Затова демократите обещават да опитат да раздробят корпорациите.  

Една от най-налудничавите идеи на фона на усложнената ситуация около Facebook е на анализатора Джон Фрийман от CFRA Research, който коментира превръщането на компанията отново в частна. 

„Това би била най-голямата сделка досега“, възкликва той. Действително ще е така, пише CNBC и припомня най-голямата досегашни изкупувания като Kraft Heinz, Dell, Equity Office Properties Trust, Hilton Worldwide и Caesar's Entertainment. 

Всички те обаче са далеч от пазарната капитализация на Facebook, която сега е около 565 млрд. долара. На теория дългът по такава сделка може да бъде обслужен през 2021 г. Дяловете на някои акционери като на основателя на компанията Марк Зукърбърг няма да бъдат включени в изкупуването и тогава цената на такава сделка може да се понижи до около 400 млрд. долара при днешната стойност на акциите. 

Друг е въпросът как инвеститорите биха реагирали на идеята за изкупуване на компания, която все още расте толкова бързо, колкото Facebook. Според МакЛемор има нужда от по-балансиран и прям подход към управлението на капитала, като изплащането на дивиденти. 

Съществуващият бизнес на Facebook също е пълен с области, в които би могло да се инвестира, смята Марк Махани. Така например може компанията може да развие самостоятелно или чрез по-малки придобивания видео сегмента, разплащанията или дори иновации в сферата на компютърните изчисления, казва и Ффрийман. 

Наскоро компанията стартира услугата Facebook Pay, вид електронен портфейл, който улеснява покупките, без да е нужно напускане на Instagram или Facebook и насочване към сайта за електронна търговия. 

Махани, един от най-ценените анализатори в интернет индустрията, е скептичен спрямо възможностите за разширяване. Според него Facebook е дала да се разбере, че не желае да инвестира в оригинално съдържание, като Apple и Amazon. Той не смята и, че социалната мрежа ще започне бизнес в областта на облачните изчисления. „Всички те изискват големи капиталови разходи и смятам, че е много малко вероятно“, коментира Махани. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | facebook | средства | кеш | капитализация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини