Франция затвори най-старата си ядрена централа

Страната се стреми да намали зависимостта си от атомната енергия

Надписи срещу затварянето на централата са поставени на оградата
Надписи срещу затварянето на централата са поставени на оградата
Снимка: БТА
12:00 30.06.2020
Затварянето на най-старата атомна централа във Франция беше оплакано от работниците и отпразнувано от противниците на ядрената енергетика вчера. Вторият от два 900-мегаватови реактора във Фесенхайм беше спрян снощи. Първият реактор беше спрян още през февруари, предава Euronews.

Затварянето на централата на границата с Германия е част от промяна в политиката за намаляване на зависимостта на Франция от ядрената енергия.

Германия отдавна призовава централата да бъде закрита.

Работници в енергийния гигант EDF, който управлява Фесенхайм и 18-те други ядрени централи във Франция, определиха затварянето като тежък удар. Въпреки това то беше отбелязано като победа от антиядрените организации.

Андре Атц, президент на Асоциацията „Stop Fessenheim“, заяви, че е щастлив, че 50-годишната битка за затваряне на централата е приключила, но се притеснява от това, което остава след нея.

Затварянето на Фесенхайм оставя Франция с 56 водни реактори под 18 централи. Ядрената енергия доставя почти три четвърти от електроенергията на Франция - повече от която и да е друга държава.

Съгласно енергийна стратегия, заложена през 2018 г. от президента Еманюел Макрон, този баланс сега се измества, с по-голям акцент върху ВЕИ.

Правителството очерта планове за затваряне на още 12 реактора и целта е до 2035 г. само половината от електричеството на Франция да идва от ядрената енергия.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Франция | ядрена централа | затваряне | атомна централа | Фасенхайм