UniCredit ще съкрати 8000 работни места

Ще бъдат закрити и 500 клона

Снимка: UniCredit
10:29 03.12.2019
UniCredit заяви, че ще съкрати 8 000 работни места в процес на преструктуриране, тъй като най-голямата италианска банка търси регулаторно одобрение за първото си изкупуване на акции от десетилетие, което се надява да коригира баланса на групата, пише Financial Times (FT).

Тригодишен стратегически план на банката бе разкрит от изпълнителния директор Жан Пиер Мустие във вторник в Лондон, според който ще бъдат закрити 500 клона и ще създаде нова междинна холдингова компания за всички италиански бизнеси на групата.

Съкращението на 8000 души се равнява на 9% от работната сила на банката, съобщава Блумбърг.

UniCredit заяви, че изкупуването на стойност 2 млрд. евро подлежи на регулаторно одобрение. Ако банката получи одобрение, това ще бъде повратно за Мустие, който ще трябва да убеди Европейската централна банка, че балансът на UniCredit вече е достатъчно здрав, за да може да се върне излишъкът от капитали, а не да се съхранява , коментира изданието.

Планът за обратно изкупуване на акции за 2 милиарда евро означава, че банката ще увеличи разпределението на капитала си за 2019 г. до 40 на сто от основната нетна печалба спрямо първоначалния план за 20 на сто. Съотношението ще нарасне до 50 на сто през 2023 г. при комбинация от дивиденти и обратно изкупуване на акции.

UniCredit също така ще ускори плана си за намаляване на лошия дълг, като обеща да намали необслужваните заеми до по-малко от 9 млрд. евро до края на годината и под 5 млрд. евро до края на 2020 г.

Миналия месец банката отчете, по думите на Мустие, най-доброто си тримесечие от десетилетие насам, като печалбата нарасна с 26% до 1,1 млрд. евро, а възвръщаемостта на материален капитал - ключова мярка за рентабилност - се подобри до 8,7% за първите девет месеца на годината.

UniCredit очаква да осигури 1 милиард евро икономии в Западна Европа, което отчасти ще бъде постигнато чрез съкращаване на работни места и отрасли. Очакваните разходи за инициативата от 1,4 милиарда евро ще бъдат резервирани през 2019 и 2020 година.

Банката заяви още, че ще изразходва 9,4 милиарда евро за информационни технологии през следващите четири години, включително разходи за работни места, поддръжка и киберсигурност.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банка | съкращения | акции | работни места | преструктуриране | UniCredit | обратно изкупуване | баланс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини