Георгиева: Скочих точно като паунда, когато видях новината за Brexit

Brexit без сделка е ключов фактор за забавяне на световната икономика

Снимка: БТА
20:57 17.10.2019
Кристалина Георгиева, новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), призна, че е скочила от радост, щом чула новината за споразумението за Brexit. „Това е добра новина и е добре дошла. Точно като паунда, който скочи, когато видях новината, скочих“, каза тя на специална пресконференция във Вашингтон, цитирана от The Guardian. 

МВФ и Световната банка определиха Brexit без сделка като един от ключовите фактори, които биха могли да превърнат настоящото забавяне на световната икономика в пълноценна рецесия. Георгиева се присъедини към думите на Дейвид Малпас, президент на Световната банка, че излизането на Великобритания от ЕС със сделка ще елиминира един от факторите, които задържат растежа в бедните страни. 

Тя определи Brexit, заедно с търговската война между САЩ и Китай и напрежението на геополитическата сцена, като една от трите фрактури, които задържат растежа. 

В последната си прогноза МВФ заяви, че очаква британската икономика да нарасне с 1.2% през тази година и с 1.4% през 2020 г. – но само в случай, че бъде постигнато споразумение между Лондон и Брюксел. По думите на Георгиева, Brexit без сделка пък би коствал на Обединеното кралство между 3.5% и 5% от БВП, а на ЕС – 0.5% от БВП. 

Тя изтъкна, че последици от излизането на островната държава от Блока все пак ще има, но те ще бъдат „значително по-скромни“ и от порядъка на 2% от националната продукция. „Голяма част от това въздействие вече е усвоено“, коментира още Георгиева, обяснявайки, че напускането на Обединеното кралство на практика е процес, продължаващ вече три години. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | МВФ | сделка | Кристалина Георгиева | Brexit | Брекзит | световна икономика | икономическа криза

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини