ГЕРБ натовари собствениците на апартаменти в Airbnb и с туристически данък

По предложение на Менда Стоянова през "задната врата" депутатите приеха на второ четене такса между 40 и 80 ст. на легло

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
14:36 19.02.2020

Апартаментите и стаи за гости, които се отдават краткосрочно под наем чрез онлайн платформи като AirBnB и Booking, ще плащат от тази година ще плащат освен патентен данък и туристически. Така на практика тези места за настаняване се приравняват към хотелите и туристическите обекти с най-ниската категория - една звезда. Промените в Закона за местните данъци и такси бяха приети окончателно от депутатите на второ четене в пленарна зала.

Припомняме, че поправките бяха внесени по обичайния за управляващия начин - през "задната врата", тихомълком между първо и второ четене, без обсъждане. Този път Менда Стоянова използва преходните и заключителни разпоредби на Закона за независимия финансов одит. По подобен начин тя използва Валутния закон, за да прокара промените за ERM-2, а тази потайнос предизвика силен отзвук в обществото и много спекулации, които са напът да забавят България по пътя към Еврозоната.

Туристическият данък ще се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, гласи приетият текст. В момента в различните общини той варира средно между 40 до 80 ст. на нощувка на човек. За София например той е 40 стотинки, а за община Бургас 60 стотинки. Собствениците на еднозвездни места за настаняване в община Банско пък плащат туристически данък в размер на 80 стотинки на човек, показва справка в регистъра на съответните общини.

„Измененията в Закона за независимия финансов одит са изготвени с оглед на необходимостта от по-голяма яснота по отношение на някои текстове в закона при транспониране на изискванията на европейското законодателство“, се казва в мотивите на вече приетия закон.

Припомняме, че в края на миналата година управляващите решиха, че собствениците на имоти, които се отдават за краткосрочно чрез онлайн платформи, ще трябва да плащат патентен данък. Тази промяна отново беше вкарана между първо и второ четене на Закона за местните данъци и такси, но този път през  преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

 Патентният данък, който трябва да плащат собствениците на тези места за настаняване е между 25 и 250 лв. в зависимост от общината, в която се намира апартаментът.

И така равносметката от всичко предложено и прието свързано с Airbnb до този момент е: собствениците на тези имоти трябва да регистрират местата си за настаняване в местната община на територията, на която се намират. След което те трябва да заплатят патентен данък, както и туристически такъв.

Припомняме, че ГЕРБ внесе и поправка в Закона за туризма според която, за да се регистрира такъв тип апартамент, то трябва да бъде представено съгласието на 50% на съседите в кооперацията. Тази поправка обаче беше отхвърлена от управляващите, когато влезе за гласуване в пленарна зала.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | промени | решения | Airbnb | туристически данък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини