Гергана Паси: 15% от стартъпите в София се занимават с изкуствен интелект

Суперкомпютърът, който ще дойде в България през 2020 г. е бърз, колкото този на НАСА

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
От всички 650 стартъпа, които оперират на територията на София, 15% работят с изкуствен интелект и се развиват задълбочено в тази сфера. Това стана ясно от думите на Гергана Паси, председател на Дигитална национална коалиция, при откриването на международната конференция „Изкуствен интелект и АЗ“ (AI&I), организирана от Списание „Икономика“, Economic.bg и Дигитална Национална Коалиция.

„През 2019 г. попаднахме на доклад, който измерва и анализира стартъп екосистемата в редица европейски столици – Берлин, Амстердам, Варшава. Тази година те картографираха и софийската екосистема“, каза Гергана Паси. Тя изтъкна, че София е на трето място по инвестиционни рундове след Варшава и Талин.

По думите на Паси идеята за организиране на AI&I конференцията се е родила вследствие на няколко положителни събития, които са се случили през годината. „На първо място, България стана домакин на суперкомпютър, който ще пристигне през 2020 г. и ще бъде разположен най-вероятно в „София Тех Парк“, каза тя. По думите ѝ този компютър е точно толкова бърз, колкото този на НАСА. И от него се очаква да прави 8 млрд. операции в секунда.

Вследствие на тези положителни тенденции заедно със Стратегическия център за изкуствен интелект и списание „Икономика“ решихме, че трябва да намерим тези предприемачи, които се занимават със стартъпи и да ги срещнем с технологичните лидери. С тези думи Гергана Паси завърши своето приветствие.  

„Свидетели сме на нова индустриална революция. Надявам се тя отново да бъде направлявана от човека, защото макар изкуственият интелект да стои в центъра, той трябва да бъде управляван от човека“, коментира по време на откриването и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: конференция | изкуствен интелект | Гергана Паси | AII | Андреана Атанасова