Германия е загубила почти четвърт от данъчните си приходи през април

Ранните индикатори показват, че ситуацията вероятно ще остане трудна през следващите месеци

Германският министър на финансите Олаф Шолц
Германският министър на финансите Олаф Шолц
Снимка: БТА
10:00 22.05.2020
Данъчните приходи на германското правителство и на 16 федерални провинции са намалели с 23,5% през април спрямо година по-рано, до около 39 милиарда евро (43 милиарда долара) поради пандемията от коронавирус, показва месечният доклад на финансовото министерство в петък, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата европейска икономика е изправена пред най-тежката си рецесия след Втората световна война, тъй като мерките за предотвратяване на болестта затрудняват обществения живот и бизнеса.

Ранните индикатори показват, че ситуацията вероятно ще остане трудна през следващите месеци, заяви министерството.

Спадът на приходите е най-тежък в сферите на доходите, корпоративните данъци и данъците за въздушното движение, показва докладът. Въздействието на пандемията върху данъчните приходи беше първо видимо през март, но сега се ускорява.

Министърът на финансите Олаф Шолц заяви по-рано този месец, че спадането на данъчните приходи няма да попречи на правителството да представи стимулиращ пакет през следващия месец, за да помогне на компаниите да се възстановят от коронавирусната криза.

Германия одобри първоначален спасителен пакет на стойност над 750 милиарда евро за смекчаване на въздействието на епидемията от коронавирус, като правителството пое нов дълг за първи път от 2013 г. насам.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: данъци | приходи | Германия | спад | Олаф Шолц | коронавирус | пандемия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини