Германската икономика изпадна в стагнация

Влиянието на китайския коронавирус може да превърне нулевия ръст на БВП в рецесия

Снимка: БТА
10:52 14.02.2020

Германската икономика е изпаднала в стагнация (0% ръст на брутния вътрешен продукт) в края на 2019 г., оказвайки се в слаба позиция преди появата на новия коронавирус от Китай, пише Bloomberg. Представянето през четвъртото тримесечие е „черешката на тортата“ в една трудна за страната година, в която най-големият производствен спад от десетилетие насам спъна цялостния ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

Все пак новините от днес за представянето на Германия в края на миналата година не са изцяло лоши. Данните за ръста на БВП за третото тримесечие са ревизирани леко нагоре и въпреки, че на този фон през четвъртото тримесечие въпросният ръст се е забавил, то поне няма свиване, каквито са били опасенията на някои анализатори.

Въпреки че резултатите би трябвало поне за момент да приглушат спекулациите, че Германия върви към рецесия, те също така рисуват една ужасяваща картина за предстоящата година. През 2020 г. се очакваше да се види, макар и скромно, възстановяване на германската икономика. Заради слабото ѝ състояние, примесено с проблемите на международната икономика като цяло, предизвикани от коронавируса в Китай, сега тези очаквания стават все по-нереалистични.

Гигантите в германския корпоративен свят вече започват да усещат влиянието на епидемията. Volkswagen бе сред компаниите, които заради заразата бяха принудени да затворят своите заводи в Китай. Daimler пък понижи прогнозата си за продажбите на Mercedes Benz през тази година.

Най-новата вълна от лоши новини за Германия започна да приижда още миналата седмица, след като излязоха данните за производството в страната. Според тях през декември то се е свило 3.5% - най-резкият спад от световната финансова криза през 2008 г. насам.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | БВП | Германия | брутен вътрешен продукт | стагнация | свиване | германска икономика | нулев икономически растеж

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини