Google свързва САЩ и Европа с нов подводен кабел

Проектът, наречен Grace Hopper, цели да увеличи честотната лента и скоростта на всички услуги

Снимка: Pixabay
19:05 28.07.2020

Американската корпорация Google планира да положи оптичен кабел между Ню Йорк, Бюд (Обединеното кралство) и Билбао (Испания) до 2022 г., за да подобри интернет трафика. Проектът, наречен Grace Hopper, цели да увеличи честотната лента и скоростта на всички услуги на Google, включително Meet, Gmail и Google Cloud.

Дължината на кабела до Великобритания ще бъде 6.25 хил. км, до Испания - 6.3 хил. км и ще преминава по дъното на Атлантическия океан. Работата ще се извършва от SubCom, с който Google подписа договор тази година. Кабелът е кръстен на Грейс Хопър, американски пионер в програмирането.

„Днес 98% от международния интернет трафик се провежда по целия свят с подводни кабели. Огромна подводна мрежа от кабели, пресичащи океана, дава възможност да се споделя, търси, изпраща и получава информация по целия свят със скорост на светлината“, казват от компанията.

Google се нуждае от „все по-голямо количество трансатлантическа честотна лента“, според Джон Делани от телекомуникационния анализатор IDC.


„Изграждането на собствени кабели им помага да избират маршрути, които са оптимални и близо до центрове за данни", каза той.

По думите му освен това така се намаляват до минимум оперативните разходи, като намалява необходимостта да се плащат телекомуникации и други на собственици на кабели на трети страни за използването на тяхната инфраструктура.

В полза както на потребителите, така и на корпоративните клиенти, това е един от първите кабели между САЩ и Великобритания от 2003 г. насам, пише 9to5google.com.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | Великобритания | Google | САЩ | подводен кабел

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини