Грета Тунберг регистрира името си като търговска марка

За да спре злоупотребите

Тунберг на Световния икономически форум в Давос
Тунберг на Световния икономически форум в Давос
Снимка: БТА
13:41 30.01.2020
Климатичният активист Грета Тунберг обяви, че ще запази името си като търговска марка, както и името на движението #FridaysForFuture (Петъци за бъдеще), за да спре хората да ги използват за свои цели.

През 2018 г. училищната стачка на тийнейджърката прерасна в глобално движение, което стана известно като #FridaysForFuture, пише Би Би Си. Милиони хора в страни като Австралия, Гана, Германия и Великобритания се включиха в протестите.

Шведската активистка каза в Instagram, че хората са се опитвали да продават продукти и да събират пари от името на движението.

"Моето име и движението #Fridaysforfuture постоянно се използват за комерсиални цели без каквото и да било съгласие", каза 17-годишната Грета.

Тя е подала документи за регистрация и на запазената марка Skolstrejk för klimatet (училищна стачка за климата), фразата, използвана в протестния ѝ знак, който тя носи по целия свят на протести на #FridaysForFuture.

Тя добави, че хора са се опитвали да си служат с нейното име „с цел да общуват с високопоставени хора, политици, медии и артисти“.

Тунберг съобщи още, че е създала фондация с нестопанска цел, която да поеме финансовите дела на #FridaysForFuture. Тя ще управлява парите, събрани от даренията.

"Целта на фондацията ще бъде да насърчава екологичната, климатичната и социалната устойчивост, както и психичното здраве", каза тя на своите последователи в Instagram.

Тунберг се превърна в говорител по темата за действия по изменението на климата. Нейното послание за справяне с повишаването на температурите обаче не е прието добре от всички.

По-рано този месец министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин каза на тийнейджърката да отиде и да учи икономика, преди да поучава инвеститорите.

През декември миналата година Грета Тунберг бе обявена за личност на годината от списание Time.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: климат | име | търговска марка | Грета Тунберг | активист | FridaysForFuture | Петъци за бъдеще

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини