Хампарцумян: Някои банкови такси ще се повишат през декември

Отрицателни лихви в България няма да видим, смята финансистът

09:48 21.11.2019
Предстои повишение на някои банкови такси, което свързано с влизането в сила на нови европейски регламенти през декември. Банките обаче не действат „по калъп“ и е въпрос на търговска политика как точно ще реагира всяка от тях. Това каза финансистът Левон Хампарцумян в ефира на БНТ тази сутрин. 

Той обвърза предстоящите промени с течащата дигитализация в сектора и инвестициите, които банките правят, за да отговорят на иновациите и регулациите. Конкретното очаквано повишение е свързано с европейските изисквания за намаляване на трансграничните такси и изравняването им с локалните.

 „Извършването на трансгранични преводи с модерни дигитални средства е относително евтино. Същевременно, първоначалната инвестиция си е там. Да имаме банковата си сметка в телефона, онлайн, струва пари, това създава конкуренция и изисква инвестиция“, коментира той.

Ако повишението в таксите обаче се окаже прекалено голямо, има достатъчно лостове то да бъде изравнено, смята Хампурцумян. „Ако конкуренцията не свърши работа, има регулатор“, изтъкна той.

Финансистът каза още, че в момента живеем в период на много ниски лихви върху нашите пари. Той припомни, че преди депозитите са връщали по 5-9%, но това „беше безумно от икономическа гледна точка“. Днес даже се обсъждат отрицателни лихви, но според Хампарцумян ние няма да видим такива тук. 

Той коментира и големите печалби в банковия сектор с думите, че не бива да се плашим от това, а напротив – тъй като влошаването на състоянието на тези институции е лошо за икономиката. „Дали печалбите са неимоверни, прекалено големи, или разумни, това решава конкуренцията“, отбеляза Хампарцумян.

Той изтъкна още, че от 2013 г. както глобалната, така и българската икономика са в период на растеж и това доста дълъг период. Хампарцумян каза, че не може една криза да се предскаже, но все пак се предполага обръщане на икономическия цикъл.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | банки | криза | лихви | Левон Хампарцумян | банкови такси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини