Икономиката на Турция се върна към растеж

Инвеститорите обаче имат опасения към бъдещето и курсът на турската лира върви надолу

Снимка: Wikimedia
15:11 02.12.2019
През третото тримесечие на годината турската икономика е отчела 0.9% растеж в сравнение със същия период на 2018 г. Така югоизточната ни съседка прекъсна серията от три поредни тримесечия на икономическо свиване след валутната криза от миналата година.

Данните са в съответствие с прогнозата, дадена от икономисти, анкетирани от агенция Reuters, която е била за ръст от 1%. Според същите прогнози турската икономика се очаква да отчете 0.5% ръст за 2019 г. като цяло.

В сравнение с второто тримесечие пък брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция е нараснал с 0.4%, което е трето поредно положително тримесечие, показват данните на Турския статистически институт.

Доброто представяне на турската икономика през третото тримесечие се дължи основно на селското стопанство, където отчетен 3.8% лъст. Промишлеността през периода е нараснала с 1.6%, а услугите - с 0.6%. Строителният сектор обаче се е свил със 7.8%.

Вloomberg обаче коментира, че растежът от 0.4% на тримесечна база е забавяне на в сравнение с периода април-юни, когато турската икономика записа експанзия от 1%. Основната причина за забавянето на тримесечна база е политическата несигурност и опасенията за нови американски санкции спрямо Турция.

Вероятно именно затова инвеститорите не са впечатлени от представянето на турската икономика през третото тримесечие, като това личи по курса на лирата. Към 15:05 ч. той се бе понижил с 0.09% спрямо долара и с 0.13% спрямо еврото.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | Турция | брутен вътрешен продукт | турска лира | турска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини