IMO издаде препоръки за достъпа на моряците до медицинско обслужване на брега

Заради COVID-19 не пускат на суша дори членове на екипажите с инсулт

Снимка: Pixabay

Международната морска организация (IMO) издаде цял списък от препоръки до правителствата на страните членки, засягащи достъпа на моряците до медицинско обслужване на брега. Оказва се, че поради ограниченията, свързани с разпространението на COVID-19, капитаните на корабите се натъкват на множество трудности да изпратят моряци на брега за лечение на всякакви други болести.

Препоръките на IMO са разработени от експерти на най-големите морски браншови и профсъюзни организации, като Международната федерация на националните асоциации на корабните брокери и агенти (FONASBA), Балтийския и международен морски съвет (BIMCO), Международната асоциация на независимите собственици на танкери (INTERTANKO), Международната федерация на транспортните работници (ITF), P&I Clubs и др., и трябва да служат като ръководство за правителствата на крайбрежните държави и пристанищните власти за организиране на бърз достъп на моряците до ефикасна медицинска помощ. От IMO подчертават, че става въпрос за всякакви медицински ситуации, в това число дори и за моряци, за които съществуват само подозрения, че са заразени с COVID-19. Препоръките на организацията задължават и извършването на мониторинг за симптоми за COVID-19, в това число и на борда, изолация на моряците, за които има дори и само подозрения, че са заразени с коронавируса, предоставяне на средства за защита на екипажите с цел намаляване на разпространението на вируса и пр.

„Получаването на медицинска помощ на брега може да се окаже въпрос на живот и смърт за моряците, заболели по време на работата си на плавателните съдове“, заявява по повод издаването на препоръките генералният секретар на IMO – южнокореецът Китак Лим. „Още от самото начало на пандемията имаше случаи, когато на моряците бяха отказвано разрешение да слязат на брега, и то – дори и когато това представляваше заплаха за техния живот от болести, които не бяха свързани с коронавируса, като например инсулт“ – припомня Лим, който втори мандат е генерален секретар на авторитетната организация.

Поради това той настоятелно призова всички правителства на страните членки на организацията да изпълняват препоръките на IMO.

„В най-трудното време на пандемията моряците самоотвержено доставят стоки, от които всички се нуждаем. Но тяхното здраве и благополучие са също така важни, както и здравето на всеки друг човек. Настъпи време за правителствата в целия свят да обезпечат моряците с достъп до медицинска помощ без никакво отлагане“ – посочва Китак Лим и завършва: „Оперативното оказване на медицинска помощ на моряците има важно значение както за самите моряци, така и за поддържането на глобалната верига на доставките.“
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: моряци | корабни превози