Индексите отново на положителна територия

Търговското напрежение между САЩ и Китай продължава

Снимка: Unsplashed

Акциите на Уолстрийт приключиха сесията със силни повишения, въпреки огромната промяна в броя на заетите в неселскостопанският сектор и нивото на безработица. Резултатите бяха по-добри от очакванията на анализаторите. Нивото на безработица се повиши с 14.7%, докато броят на заетите се понижи с над 20 милиона за миналия месец. Това са най-лошите стойности на индикаторите от Втората световна война насам.

Dow Jones скочи с 455 пункта, или 1.9%, до 24 333, докато S&P 500 нарасна с 1.6% до 2 929. Nasdaq Composite се покачи с 1.5%, или 141 пункта, до 9 121. Индексът е на положителни стойности спрямо началото на годината. Ръстът в акциите на Facebook, Amazon, Alphabet и Apple спомогнаха за издигането на индекса обратно в положителна територия за 2020 година. Индексът бе спаднал от върха си с над 25%.

Акции, които ще спечелят от възобновяване на икономиката, се повишиха в петък. Авиокомпании като Delta, American и United се покачиха с около 5%. Disney нарасна с 3.4%, докато MGM Resorts отскочи с над 4%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Европейските индекси се повишиха в петък. Немският DAX отчете ръст от 1.4% до ниво от 10 904, докато FTSE отскочи с 1.4% до 5 935. Във Великобритания гражданите, които не могат да работят от вкъщи, се „насърчават активно“ да се завърнат на работното си място, но да избягват обществения транспорт. Правителството на страната предприе първите си предварителни стъпки за облекчение на строгите мерки за блокиране на икономиката около пандемията.

Цените на петрола се повишиха в петък и продължиха втора поредна седмица на печалби, тъй като американските производители бързо затвориха част от производствата си и все повече държави започнаха да разхлабват мерките взети във връзка с пандемията. Фючърсите на WTI и Brent се покачи с около 5%.

Златото се понижи от най-високата си стойност от близо две седмици, след като инвеститорите предпочетоха по-рискови инструменти около новините за възобновяването на икономиките. Фючърсите на ценният метал се понижиха с 0.7% до 1 713 USD за тройунция.

Акцентите днес

Търговските заплахи на Тръмп

Търговското напрежение между САЩ и Китай продължава. Доналд Тръмп съобщи в петък, че се колебае дали да прекрати първата фаза на търговската сделка с Китай. Президентът заяви, че ще прекрати сделката, ако Китай не изпълни ангажиментите си за покупки. Новини около ситуацията биха повлияли на пазарите и ще бъдат тясно следени от инвеститорите.

Инструменти на фокус

AIG Inc. – Дневна

Акциите на един от най-големите застрахователи в света достигна до ниво на съпротива, което предстои да бъде тествано за четвърти път след масовите разпродажби около пандемията. След като спаднаха с повече от 50% от локалния връх, акциите възвърнаха малка част от стойността си и затвориха изминалата сесия на най-високите си дневни стойности и се насочиха към тест на 50 периодната експоненциална средна.

USD/CHF – 8 часова

Валутната двойка се намира в период на консолидация от началото на април. Цената многократно пресича 200 периодната експоненциална средна и бива ограничена от нивата 0.9795 и 0.9592. Възможно е видим тест на нивото на подкрепа, като ще получим сигнал за покупка когато линиите на бавния Стохастик се пресекат.

XAU/USD – 8 часова

Цената на скъпоценният метал не успя да пробие нивото на съпротива образувано от предходни върхове. Последва поевтиняване на златото спрямо американската валута, като е възможно цената да достигне до 100 EMA.

US500 – 8 часова

Американският индекс успя да покрие голяма част от загубите си и продължи възходящото си движение въпреки лошите данни за безработицата и броя на заетите лица в неселскостопанския сектор. След успешният пробив на 100 ЕМА, индикаторът вече се явява като ниво на подкрепа за индекса. Предстои тест на локалния връх от 2 972.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | фондова борса | акции | САЩ | работни места | пазари | злато | индекси | Елана Трейдинг