Инвестиционният пазар в България бележи 7-годишно дъно

Строежът на търговски площи „замръзва“ в следващите две години, твърдят от Forton

Инвестиционният пазар в България през 2019 г. бележи седемгодишно дъно. Единствената по-слаба година е била 2013, стана ясно по време на бизнес закуска, организирана от консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за страната.

„Като се има предвид стабилната икономическа перспектива пред България и благоприятните условия за финансиране, има предпоставки за добра инвестиционна активност. От друга страна, пазарът на бизнес имоти продължава да страда от ниска ликвидност, слабо предлагане на добър инвестиционен продукт и нереалистични очаквания на продавачите“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Междувременно стана ясно, че свободните търговски площи се свиват драстично и към края на деветмесечието на 2019 г. те са едва 7%.

Стъпването на нови марки, като Pepco, Miniso, Nespresso, Tenzeins, допринесоха за по-високата от обичайната наемна активност през тази година заедно с разрастването на много от вече присъстващите на пазара търговци, твърдят от Forton.


От думите на Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ към компанията, стана ясно, че очакванията за 2020 г. са делът на незаетите търговски площи в моловете да спадне още повече. „Това, от своя страна, не смятаме, че ще доведе до нуждата от нови търговски центрове. Пазарът на търговски площи е наситен и не се очакват мащабни проекти в следващите две години“, обясни Граматиков.

От данните на  Forton се вижда, че през 2019 г. е отчетен лек ръст на наемите по големите търговски улици - на бул. „Витоша“ увеличението е около 11%.

По отношение на индустриалните имоти стана ясно, че вече се наблюдава тенденция към навлизане на вътрешноградската логистика. Примери за такъв вид логистика са индустриалните зони в рамките на града като Гара Искър, Военна рампа и Илиянци. Но все пак най-активно развиващите се зони край София остават тези около Равно поле и Елин Пелин, както и Икономическата зона "Божурище", където вече се оформиха големи проекти с производствени логистични имоти.


И през тази година се запазва тенденцията служителите от IT сектора да са лидери на пазара на наемане на офис площи – 70% от всички наематели са хора от този сектор.

Към края на 2019 г. наемите на офис площи остават стабилни в диапазона 12-14 евро/кв. м за първокласни площи на големите булеварди, а за единични клас А сгради в центъра на София достигат 15 евро/кв. м. Средният дял свободни площи за клас А и В офиси се движи в рамките на 9-9.5% с тенденция да надмине 10% през 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | инвестиции | тенденции | бизнес имоти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ