Учителка и IT консултант отвориха първата българска книжарница във Виена

Идеята се ражда през лятото на 2019 г. и се реализира за половин година

Снимка: Buchnica
15:33 25.12.2019

Първата българска книжарница във Виена носи името „Бухница“ и отвори своите врати малко преди коледните празници - на 6 декември 2019 г. Тя е създадена от Елица и Атанас Николови, които смятат, че това е нещо, от което българите в града имат нужда.

Самата Елица шеговито определя идеята като егоистична: до този момент, за да се сдобият с българска литература, тя и съпругът ѝ, с когото живеят в града от близо две години и половина, си я поръчвали по приятели или се запасявали с книги всеки път, когато се приберат в България. Накрая обаче решават, за да си спестят това неудобството, сами да направят българска книжарница във Виена, разказва Елица в рубриката „Срещи в скайпа“ на Българското национално радио.

Идеята се ражда през лятото на 2019 г. и става факт преди края ѝ. Намирането на подходяща локация затруднява Елица и Атанас, но в крайна сметка проблемът се решава с помощ от други българи. В крайна сметка те се запознават с друго българско семейство, което от около две години поддържа „Винотека“ - място, в което се продава само българско вино. „Бухница“ се разполага на втория етаж от помещението, предназначено за „Винотека“.

Името на книжарницата идва от немската дума Buch, което означава книга, а "ница" придава българско звучене.

Книжарницата предлага всякакъв тип литература - по малко от всичко - българска съвременна и класическа, преводна съвременна и класическа, детска, тийнейджърска. Първите купени книги са детски, допълва Елица, която е учител по български език във второто българско училище във Виена, отворило врати през март 2019 г. Съпругът ѝ Атанас е консултант в сферата на информационните технологии.

„Надяваме се клиентите ни да препращат своите желания към нас и ние ще работим за удовлетворяването им“, завършва Елица.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: книжарница | Виена | българска литература | Бухница

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини