IT разходите се свиват, а най-много тези за устройства

Като цяло разходите за IT през 2020 г. се очаква да спаднат с 8%, според Gartner

Снимка: Unsplash
20:13 14.05.2020
Глобалните разходи за информационни технологии се очаква да достигнат общо 3.4 трлн. долара през 2020 г., което ще означава 8% спад спрямо 2019 г. Това сочи актуална прогноза на изследователската компания Gartner. 

Причина за негативния тренд е пандемията на коронавирус, която според изследователите ще тласне компаниите да дадат приоритет на критичните технологии, които им липсват в момента, отлагайки плановете за растеж и трансформация. Прогнозата за близкото бъдеще идва на фона на очакванията, че тъкмо сегашната ситуация ще отключи в дългосрочен хоризонт стимул за дигитализация. 

Иначе Gartner очаква спадове във всички IT области. Разходите за устройства ще отбележат най-голям срив - с 15.5%. Тези за системи за центрове за данни ще спаднат с 9.7%, а за IT услуги, корпоративен софтуер и комуникационни услуги се очаква намаление съответно със 7.7%, 6.9% и 4.5%.

Като цяло прогнозата е за свеждане до минимум на инвестициите, като ще се даде приоритет на операциите, които поддържат бизнеса. Според Джон-Дейвид Ловлок, главен прогнозист на Gartner, това ще е логиката за повечето организации през остатъка от 2020 г. 

„Възстановяването няма да следва предишните модели, тъй като силите, стоящи зад тази рецесия, ще създадат както шокови, така и странични сътресения, докато обществените здравни, социални и търговски ограничения започват да намаляват“, обяснява той.

По думите му възстановяването на IT разходи ще бъде бавно. За най-тежко засегнатите отрасли, като развлечения, въздушен транспорт и тежка промишленост, очакванията са то да отнеме повече от три години, преди разходите да се върнат към нивата на 2019 г. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: устройства | IT | Gartner | IT разходи | прогноза за 2020 г

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини