Иван Димитров: Изоставането на България в 5G е минус за икономиката

КРС създава лаборатория за измервания на лъченията

Снимка: КРС
България е догонваща във внедряването на мрежи от ново поколение и това е минус за икономиката. Добре е страната да побърза. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров в интервю за Кмета.bg. Според него изоставането може да бъде наваксано в рамките на идната година с усилията на мобилните оператори, регулатора и администрацията. 

По-рано Европейската комисия поиска от държавите членки до края на 2020 г. във всяка една от тях да има поне един град със стартирана 5G мрежа. По думите на Димитров до края на месец март 17 страни от ЕС са предоставили спектър за 5G мрежи, а в Ирландия, Италия, Латвия, Румъния, Испания и напусналата общността Великобритания вече дори има търговско предлагане на услуги от ново поколение.

Изоставането на България не е изненада предвид добре известните бариери, свързани с липсата на честотен ресурс, високите такси за лиценз и тежките строителни процедури по Закона за устройството на територията. В контекста на коронавируса обаче се появиха и нови. От една страна, мобилните оператори се фокусираха върху това да гарантират работата на сега действащите си мрежи, а от друга, конспирациите за влиянието на 5G върху здравето на хората могат допълнително да забавят внедряването му.

„До този момент не сме забелязали нарушаване на здравните норми и смятам, че спекулирането с темата за 5G единствено може да забави процеса и да създаде един странен привкус на тези технологични решения, което не е в интерес на обществото. Когато се наложи да останем в домовете си, единствената ни възможност за комуникация бяха мрежите и благодарение на тях можехме да работим от разстояние“, отбеляза Иван Димитров.

Иначе през последната година държавата съумя да се справи с повечето пречки по пътя към 5G, като последно бе олекотен режимът по ЗУТ, промените в който бяха гласувани на второ четене в парламента преди броени седмици. Сега тепърва предстои да бъдат обявени търгове за предоставяне на честоти на мобилните оператори. Все още е налице и недостиг на ресурс в обхвата 700 MHz, като се очаква той да бъде разширен след освобождаване на честоти от военните. 

„В края на май направихме проучване сред мобилните оператори за инвестиционните им намерения и сега предстои да обявим обществени консултации за перспективите и условията за ползване на радиочестотния ресурс в 700 MHz. До края на 2020 г. се очаква да бъдат обявени намерения за провеждане на търгове за отдаване на свободен ресурс в радиочестотния обхват 2.6-3.6 GHz. Също до края на тази година се очаква да бъде обявена обществена консултация и за интереса на предприятията към честотите обхват 26 GHz“, коментира Иван Димитров.

В битка с дезинформацията  

По отношение на информираността за 5G и неговото въздействие „със сигурност сме длъжници на потребителите“, призна Иван Димитров. Наред с кампаниите за информираност на гражданите, КРС в партньорство с други администрации и организации планира да изгради и лаборатория, с която да показва реални измервания на лъченията. 

„Лабораторията е на етап проектиране. Очакваме да заработи не по-рано от 2022 г., когато всъщност ще има и реална полза от 5G услугите. Експерти, които да работят в нея, също не се намират лесно. Много добре работим с ТУ, със София Тех Парк и няколко други администрации, които имат отношение към темата. Заедно се надяваме да създадем една прилична среда, в която да показваме това, което се използва и от операторите, и от търговците като оборудване. Идеята е това, което е извън рамките, да бъде регистрирано”, обяснява Иван Димитров.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | КРС | 5G | 5G мрежи | Иван Димитров | председател на КРС | влияние върху здравето | търгове за 5G

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини