Гръцкото правителство въведе извънредно положение във всички студентски градове

Студентите излизат на масови протести в чест на годишнината от бунта в Политехниката през 1973 г.

Снимка: pixabay
10:15 17.11.2019

Цялата гръцка полиция е мобилизирана  заради  годишнината от студентския бунт в Атинската политехника. Охраняват се университетите и всички обществени сгради, съобщи БНР.

Мерките са заради очаквана ескалация и напрежението по време на насрочените за днес протестни студентски демонстрации. С тях студентите отбелязват годишнината от бунта в Политехниката през 1973 г. Вследствие, на които имаше много жертви от академичната общност.

По време на протестните демонстрации често се стига до сблъсъци между органите на реда и протестиращите. Отбелязването на годишнината започна още вчера с поднасяне на цветя пред мемориалите на загиналите студенти по време на бунта в Политехниката. 

Студенти от Солунския университет не позволиха на делегация на Сириза да поднесе цветя в знак на протест срещу политиката на предишното гръцко правителство, което допусна хиляди образовани млади хора да напуснат страната.

В Атина посрещнаха с аплодисменти лидера и депутатите на Комунистическата партия, организатор на студентския бунт в Политехниката и на събитията, довели до падане на военната хунта в Гърция.  

Във всички студентски градове са въведени извънредни мерки за сигурност заради организирани протестни действия. Недоволството на студентите е засилено още повече и от гласувания от новото консервативно правителство закон, който позволява на полицията да извършва арести и обиски при съмнения за незаконни прояви.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | протести | извънредно положение | студенти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини