Извеждането от експлоатация на малките реактори в „Козлодуй“ ще приключи 7 години по-рано

Общо досега са демонтирани 44 707 т материали, от които 34 361 т са освободени от регулиране

Крайният срок за завършване на Програмата за извеждане от експлоатация на четирите малки реактора на АЕЦ „Козлодуй“ се съкращава със 7 години - от 2037 на 2030 г. Това съобщи Момчил Казаков, главен технолог на поделението „Извеждане от експлоатация на 1-4 блок“ в ДП „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) на семинар на дружеството, проведен в София по повод 15 години от създаването му.

Съкращаването на срока е едно от предизвикателствата пред ДП РАО за извеждането на блоковете от експлоатация. Другите са едновременното  извеждане от експлоатация на четирите блока, което е уникално в световен мащаб. „Не по-малко предизвикателство е и наличието на два работещи блока на площадката – V и VІ блок на АЕЦ „Козлодуй“, посочи Момчил Казаков.

Не по-малко трудно е и трансформирането на съществуващата инфраструктура в АЕЦ в инфраструктура за целите на извеждане от експлоатация, посочи още Момчил Казаков. Едно от най-трудните неща, с които се сблъскахме обаче, беше привличането на бившия оперативен персонал от четирите малки реактора за изпълнение на дейностите по извеждане от експлоатация, просто защото тези хора са работили дълги години на блоковете и си ги обичат едва ли не като живи същества, припомни Момчил Казаков. Нещо повече – някои от тези хора категорично отказваха дори да чуят, че блоковете ще бъдат нарязани и предлагаха те да бъдат оставени като паметници, което, разбира се, противоречи на изискванията за безопасност, категоричен беше Момчил Казаков.

Разбира се, това отношение е напълно нормално, като се има предвид, че четирите малки реактора на АЕЦ „Козлодуй“ са работили между 21 и 24 кампании и са произвели по 66-69 млн. мегаватчаса електроенергия съответно всеки от тях.

Шест години след спирането на блоковете от експлоатация българските правителства ги прехвърлят от АЕЦ „Козлодуй“ на ДП РАО заедно със съответния брой служители от централата към предприятието. Понястоящем поделението „Извеждане от експлоатация на 1- 4 блок“ е най-голямото в състава на ДП РАО, като в него работят 650 души.

Вече е демонтирано почти цялото оборудване и турбо-фундаментите в машинната зала, като са оставени някои тръбопроводи, платформи за обслужване, клапани и пр., които ще бъдат необходими за продължаващия процес на извеждане от експлоатация.

„Извадени са и всички касети-екрани и борните надставки от четирите малки реактора, частично са демонтирани борните възли, в процес на демонтаж е и междинния контур на четирите реактора“, отчете Момчил Казаков. „Общо досега са били демонтирани  44 707 тона материали, от които 34 361 тона са освободени от регулиране“, добави той.

От тях демонтираните метали са 31 662 тона, от които са били дезактивирани и освободени от регулиране – т.е. продадени като скрап, 26 523 тона. Демонтираният бетон е 13 045 тона, от който е освободен от регулиране - 7 838 тона.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Козлодуй | реактори | Козлодуй | извеждане от експлоатация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ