Кабинетът най-накрая прие спорните ваучери за почивка

Те са само за лицата от „първа линия“ и са на стойност 210 лв.

Снимка: Economic.bg/Архив
18:21 15.07.2020

След дълги дебати, множество промени и разногласия в управляващата коалиция по повод една от най-оспорваните правителствени мерки в подкрепа на българския туризъм – държавно финансираните ваучери за почивка на българското Черноморие, в крайна сметка стана ясно, че те ще се използват само от хората на „първа линия“. Това реши Министерският съвет днес по време на редовното си заседание.

Хората, които ще имат право да се възползват от държавните ваучери, които са на стойност 210 лв. и са за 7-дневна почивка, са лекари, медицински и немедицински специалисти, специализанти и други, извършващи дейности в лечебните заведения за болнична помощ, служители на регионалните здравни инспекции, центровете за Спешна медицинска помощ и Националният център по заразни и паразитни болести, както и служители на районните здравноосигурителни каси, командировани в регионалните здравни инспекции. 

Възможност за почивка с ваучер ще имат и служителите от системата на Министерството на труда и социалната политика и от системата на Министерството на вътрешните работи и от Националното ТОЛ управление, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от Covid-19.

Ваучерите могат да се използват еднократно в срок до 30 ноември 2021 г. в категоризирани места за настаняване, а средствата по тях ще се изплащат чрез бюджетите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на отбраната.

Данъци и здравни осигуровки за сумите на талоните няма да се плащат, а сумите на местата за настаняване, ще се изплащат в 14-дневен срок преди пристигането на туристите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ваучери | почивка на българското Черноморие | почивка | море