Кабинетът предлага вдигане на социалната пенсия за старост с 9 лв.

Целта е да се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери

Снимка: Economic.bg/Архив
15:14 09.05.2020

Социалната пенсия за старост да се вдигне с 9 лв. до 141.63 лв. от 1 юли заедно с вдигането на пенсиите за трудова дейност. Това предвижда проект за постановление на Министерски съвет, качен за обществено обсъждане за период от 14 дни.

Повишението на социалната пенсия ще бъде с 6.7%, с колкото от 1 юли депутатите в края на миналата година приеха да се увеличи и пенсията за осигурителен стаж.

Промяната ще доведе до увеличение на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Такива са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ако проектът бъде одобрен, ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

С цел подобряване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова дейност, е необходимо да се определи по-висок размер на социалната пенсия за старост. Това може да бъде постигнато чрез приемане на предложения проект на постановление, пише в доклада на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Целта е да се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери.

Ако увеличението влезе в сила, то ще засегне малко над 133 хил. души като от тях 60 хил. са хората, които получават пенсии несвързани с трудова дейност - социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност, пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, персонални пенсии, пенсии по отменени закони. Останалите около 74 хил. са лица, получаващи добавки към пенсиите - за чужда помощ или за ветераните от войните.

Парите за увеличението на социалната пенсия за старост в периода юли - декември 2020 г. са в размер на 4.24 млн. лв. и са планирани и заложени в бюджета на фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“, утвърден със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пенсии | бюджет | НОИ | социална пенсия за старост | държавно обществено осигуряване | увеличение на пенсиите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини