Кабинетът пренасочи 70 млн. лв. от европрограми към малкия бизнес

По програмата могат да кандидатстват малките фирми за сума между 3000 и 10000 лв. със спад от поне 20% в оборота

12:49 20.05.2020

Малкият и среден бизнес ще бъде подпомогнат с допълнителни 70 млн. лв. заради икономическия шок, предизвикан с епидемията от коронавирус. Това реши кабинетът на своето заседание днес. Средствата ще бъдат пренасочени от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, по която първоначално бяха предоставени 173 млн. лв. 

Средствата са разпределени като 20.4 млн. лв. от тях са по линия на кохезионния фонд, а останалите 49.5 млн. лв. - по линия на Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР).

Цялата сума ще бъде използвана за подкрепа на малкия и среден бизнес, но остава неясно каква част от нея ще бъде използвана за схемата на ОПИК, която предоставя грантове на микро и малки фирми.

Пренасочването на европарите е след взето решение на национално ниво за преразпределяне на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове между оперативните програми в подкрепа на мерки за минимизиране на отрицателните последици от разпространението на COVID-19.

Финансирането от близо 70 млн. лв. ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма.

Миналата седмица кабинетът обяви, че бюджетът по мярката за безвъзмездна помощ за малкия бизнес ще бъде увеличен с минимум 20 млн. лв до общо 192 млн. лв. Припомняме, че по програмата могат да кандидатстват малките фирми за сума между 3000 и 10000 лв. със спад от поне 20% в оборота за април спрямо средния месечен оборот от 2019 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: малък и среден бизнес | държавна помощ | грантове | икономически мерки | микро и малки предприятия | безвъзмездни средства