Какво би станало, ако GPS спре да работи?

Само в рамките на първите пет дни след спирането му щетите биха били по 1 млрд. долара

Снимка: Pixabay
19:26 07.11.2019
GPS – глобалната система за позициониране (Global Positioning System от англ. ез.) – служи за навигация на мнозина, ако не и на всички съвременни шофьори, които се опитват да стигнат по-лесно и бързо от точка А до точка Б. Накратко казано, GPS устройствата обикновено ни помагат да не се изгубим по пътя. 

Системите помагат на таксиметровите диспечери да следят флотилията от коли по улиците и да се обаждат на най-подходящите шофьори, намиращи се в близост до чакащ клиент. Приложения за споделени превози, като на Spark или нашумелите през последните месеци в България тротинетки Lime, Bird, Hobo, също дават моментна снимка на превозните средства по картата на града. 

Без GPS спешните служби ще се затруднят – операторите няма да могат да видят откъде е е сигналът на телефонното обаждане на намиращия се в беда, така че да му изпратят най-близката линейка или полицейска кола. 

На пристанищата също би настанал хаос, тъй като контейнерите се нуждаят от GPS, за да бъдат правилно разтоварени корабите. В резултат на това пък рафтовете на магазините може да се окажат празни заради забавянето на логистиката, а фабриките да останат бездействащи, тъй като и техните суровини не са пристигнали точно навреме.

Селско стопанство, строителство, риболов, геодезия – това са други отрасли, споменати в доклад на правителството на Обединеното кралство, който оценява щетите от загубата на GPS на 1 млрд. долара дневно. Сумата е изчислена за първите пет дни на потенциална криза. Ако тя продължи по-дълго, притесненията стават по-мащабни и хвърлят сянка и върху други системи, за които на човек може да не му е хрумвало изобщо, че се влияят от глобалната услуга за локализация. 

Глобалната система се състои от поне 24 спътника, разположени на 6 орбити, синхронизирани до изключителна степен на точност. Когато един смартфон използва GPS, за да го локализира на картата, той приема сигнали от някои от тези спътници, като прави изчисления въз основа на времето на изпращането им и къде е бил той в този момент. Ако часовниците на тези спътници се отместят и с една хилядна част от секундата, местонахождението ви ще бъде сгрешено с 200 км или 300 км.

Помислете и за телефонните мрежи: обажданията ви споделят пространство с други такива в този момент. Данните биват характеризирани с времеви отпечатък, шифровани и разшифровани от другата страна. Разминаване от едва 1/100 000 от секундата може да създаде проблем. 

Банкови плащания, фондови пазари, електрически мрежи, цифрова телевизия, облачни изчисления – всички зависят от хармонизирани локализации, съгласувани във времето.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: щети | система | проблем | GPS | локализация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини