Китай отваря пазара си за проучване на нефт и газ от чужди компании

Страната ускорява секторната реформа поради нарастващите опасения за енергийна несигурност

10:24 09.01.2020

Китай за първи път ще позволи на чуждестранни компании да проучат и добиват нефт и газ в страната, отваряйки индустрията за фирми, различни от държавните енергийни гиганти, съобщава Reuters.

Министерството на природните ресурси обяви, че промяната на политиката ще влезе в сила на 1 май и ще се отнася само за регистрирани в страната фирми с активи над 43 млн. долара. Това ще важи и за местните компании, които отговарят на същите критерии за активи. Китайските власти ще издават разрешителни за добив за пет години с възможност за подновяване за същия период.

„Китай ускорява секторната реформа поради нарастващите опасения за енергийна несигурност“, казва Джу Кунфен, от анализаторската компания IHS Markit, „Витализирането на индустрията чрез диверсификация на участниците, включително чуждестранни и частни инвеститори, е в центъра на тази реформа“, добавя той.

Китай сега внася 70% суров нефт, който рафинира, и почти половината от потреблението на природен газ, а държавните фирми са изправени пред трудна битка за увеличаване на резервите и производството извън Китай на фона на нарастващите геополитически рискове.

Преди това чуждестранните компании можеха да проучват за добив на нефт и газ в Китай само в сътрудничество с китайски предприятия, а не самостоятелно.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | мярка | чуждестранни компании | проучване на нефт и газ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини