Китай слива трите най-големи оператора на нефт и газ

Целта е да се опрости процесът по вземане на бързи решения

Снимка: cnpc.com.cn
11:51 09.12.2019

Китай възнамерява да обедини тръбопроводните мрежи на тримата най-големи доставчици на нефт и газ в страната - China National Petroleum Corp. (CNPC), Sinopec Group и China National Offshore Oil Corp. (CNOOC), съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. С това Пекин ще направи ключова стъпка към премахването на бариерите, които досега са ограничавали добива на нефт и газ в страната, предполагат анализаторите.

Сливането на трите големи тръбопроводни оператора ще способства за разширяването на газоснабдяването в Китай и ще активира търсенето и проучването на нови находища на нефт и газ, тъй като ще опрости процесът по вземане на бързи решения, адекватни на енергийните потребности на страната.

Основната причина за това са плановете на правителството в Пекин да съкрати използването на въглища, като ги замени с природен газ и електроенергия. В резултат на тази мащабна реформа достъп до бъдещата обща тръбопроводна мрежа на страната ще получат и както всички малки частни, така и чуждестранни нефтени и газови компании, които досега нямаха такава възможност, става ясно още от анализа на експертите.

Ръководител на новата единна тръбопроводна компания на Китай, по информация на местните медии, ще стане шефът на CNPC Чжан Вей.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | нефтени компании | тръбопроводни оператори