Китай смята да вложи до $10 млрд. в IPO-то на Saudi Aramco

Местни фондове и компании могат да се включат в публичното предлагане на акции на саудитския петролен гигант

Развойният център на Saudi Aramco в Пекин
Развойният център на Saudi Aramco в Пекин
Снимка: Saudi Aramco
16:40 06.11.2019
Китайските държавни организации водят преговори за инвестиране на 5 до 10 милиарда долара в първоначалното публично предлагане на Saudi Aramco. Саудитска Арабия търси ангажименти от приятелските правителства за увеличаване на рекордната продажба на акции, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Базираният в Пекин Фонд на Пътя на коприната (Silk Road Fund) е сред страните, които участват в дискусиите за закупуване на акции в предлагането. Някои други китайски фондове или държавни предприятия също могат да се присъединят, казват източниците.

Президентът Си Дзинпин се стреми да увеличи политическото влияние на Пекин и да възроди древните търговски пътища в рамките на инициативата си "Един пояс, един път". Инвестиция в Aramco би затвърдила връзките със Саудитска Арабия, както и ще предостави на Китай начин да се възползва от повишаването на цените на петрола.

Държавните производители на петрол Sinopec Group и суверенният фонд China Investment Corp. също са провели разговори през последните месеци за инвестиране в IPO-то на Aramco. Ангажиментите не са финализирани и съставът на инвеститорите и сумите, които всяка фирма влага, в крайна сметка ще зависи от китайското правителство, твърдят още те.

Фондът на Пътя на коприната е създаден през 2014 г. с начален капитал от 40 милиарда долара. По-късно той бе допълнен с още 14 млрд. долара (100 милиарда юана) средства, според уебсайта му.

Ангажимент с голяма сума от страна на Китай би помогнал на Aramco да постигне успех при продажбата на акции, тъй като западните компании се резервирани заради различията в оценките за компанията. 

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман отдавна настоява, че държавната петролна компания струва 2 трилиона долара, въпреки че той е готов да намали очакванията си на между 1.6 трилиона и 1.8 трилиона долара.

Saudi Aramco отказа коментар. Представители на Фонда на Пътя на коприната и CIC, както и групата Sinopec, не са отговорили на отправеното журналистическо допитване. Китайската държавна комисия за надзор и администриране на активи, която ръководи най-големите държавни предприятия, и финансовото министерство на Китай също не дадоха обратна връзка на запитванията по темата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | акции | Китай | Saudi Aramco | първично публично предлагане | листване