Китайският износ продължава да се свива

Неочакваният ръст на вноса обаче подсказва възстановяване на търсенето

Снимка: Unsplash
13:44 08.12.2019
Износът на Китай през ноември отново се свива – за четвърти пореден месец, подчертавайки постоянния натиск върху производителите вследствие на търговската война със САЩ. Ръстът на вноса обаче може да е знак, че стимулите на Пекин все пак помагат за поддържането на търсенето, предава Reuters. 

17-месечният търговски спор между двете най-големи икономики в света увелича рисковете от глобална рецесия. Породиха се спекулации, че законодателите в Китай може да отприщят нова порция стимули на фона на охлаждащата се икономика на страната, която се доближи до 30-годишни минимуми. 

Износът е спаднал с 1.1% през ноември в сравнение със същия месец на миналата година, сочат митническите данни в неделя. През октомври тази година свиването бе в размер на 0.9%. 

Вносът в страната обаче неочаквано нарасна с 0.3% спрямо същия период на 2018 г., отбелязвайки първото годишно покачване от април насам. Прогнозата на икономистите беше за спад от 1.8%. 

Положителните данни за вноса може да са индикатор за засилване на вътрешното търсене. Новината идва, след като фабриките неотдавна показаха изненадващи признаци на подобрение. Анализаторите все пак изтъкват, че възстановяването може да е трудно за поддържане на фона на глобалните търговски рискове. 

Търговският излишък на Китай за ноември възлиза на 38.73 млрд. долара, което е по-малко от очакваните 46.40 млрд. долара и близо 43-те милиарда дола, регистрирани през октомври. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | износ | внос | статистика | търсене | търговска война | ноември

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини