Кои са най-големите данъчни убежища през 2020 г.

Подредбата е на неправителствената организация Tax Justice Network, която класира страните по финансова непрозрачност

Снимка: Pixabay
16:25 22.02.2020

Неправителствената организация Tax Justice Network класира страните по финансова непрозрачност и в топ 10 са не само данъчните убежища като Британските Вирджински и Каймановите острови, но и страни като САЩ, Япония, Швейцария, Нидерландия и ОАЕ.

Tax Justice Network (TJN) анализира укриването на данъци, офшорното законодателство, прането на пари и др. в съответните страни. Ежегодно тя публикува рейтинг на местата по света, в които е най-лесно да се скрият доходи или да се „перат“ пари. 

Мястото на страната в класацията означава доколко нейната правна и финансова система позволява на богати лица или дори престъпници да укрият или изпират парите си в нея. На колкото по-малко точки оценява една държава по скалата от 0 до 100, толкова по-прозрачна е нейната финансова и правна система и колкото повече точки - толкова по-непрозрачна.

Ето и списък на първите 10 държави:

10. Обединени арабски емирства

9. Британски Вирджински острови

8. Нидерландия

7. Япония

6. Люксембург

5. Сингапур

4. Хонгконг

3. Швейцария

2. САЩ

1. Кайманови острови
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компании | пране на пари | държави | данъчни убежища | Tax Justice Network

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини