Коронакризата изстреля с 23% нагоре печалбата на Samsung

Това ще е най-високата тримесечна печалба за компанията от 2018 г. насам

Снимка: БТА
07:34 07.07.2020
Samsung Electronics отбеляза 23% ръст на оперативната печалба през второто тримесечие, побеждавайки прогнозите на анализаторите, предава Reuters. Това ще е най-високата тримесечна печалба за корейския гигант от четвъртото тримесечие на 2018 г. насам.

Причина за добрите резултати може да бъде намерена в здравната криза, предизвикана от COVID-19, която принуди масово хората по света да останат по домовете си. Активната работа от вкъщи доведе до скок в интернет потреблението и обмена на още по-големи обеми от данни, което пък повиши търсенето на чипове в центровете за данни. 

С продажбите на чипове на Samsung компенсира слабото търсене на смартфони и телевизори. Печалбите бяха подкрепени и от дисплейния ѝ бизнес, чийто клиент са конкурентни производители, в това число и Apple. 

Според отчетите оперативната печалба на Samsung достига 8.1 трлн. вона (6.8 млрд. долара), което е значително повече от очакванията на Refinitiv SmartEstimate от 6.4 млрд. долара. Междувременно приходите вероятно падат със 7% до 52 трлн. вона спрямо същия период на миналата година. 

Пълните данни за печалбите на Samsung ще бъдат публикувани по-късно този месец. 

„Щетите от пандемията бяха по-малко тежки, отколкото пазарът очакваше“, заяви ръководител на научните изследвания в Nomura.

Анализаторите обаче предупредиха, че увеличението на цените на чиповете за памет може да не продължи през втората половина на годината, тъй като вероятно клиентите на центровете за данни ще предприемат по-консервативен подход оттук насетне. 

Цените скочиха средно с 14% през тримесечието, но през юни останаха равни на майските, по данни на DRAMeXchange.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Samsung | печалба | финансови резултати | оперативна печалба