Коронавирусът донесе невиждана от 8 години инфлация в Китай

Ръстът на цените през януари е 5.4%, като поскъпването при стоките и услугите на дребно е най-осезаемо след ноември

Снимка: БТА
15:49 10.02.2020
Инфлацията в Китай достига най-високото си ниво от повече от осем години през изминалия месец, когато коронавирусът повиши търсенето на някои потребителски стоки и затвори бизнес активността в някои части на страната.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 5.4% през януари, след като регистрира ръст от 4.5% през декември, според CEIC.

Скокът на цените идва в момент, когато икономическата активност беше ограничена в голяма част от страната от избухването на коронавируса, което доведе до временно затваряне на някои фабрики и ограничения за пътуване в страната. Към неделя вечер в Китай има регистрирани повече от 40 000 потвърдени случая на зараза и 908 смъртни случая, информира CNBC.

През уикенда китайското правителство обеща да отдели повече от 10 млрд. долара за борба с вируса. Някои от затворените фабрики в страната се очаква да отворят тази седмица.

Повишаването на потребителските цени идва в допълнение към предишното ускорение. Според Националното статистическо бюро на страната инфлацията достигна 3% през септември и след това се повиши над 4% през ноември.

Бюрото обяви, че повишената инфлация през януари се дължи на празниците за лунната Нова година, огнището на коронавируса и по-ниската ценова база от миналата година, съобщава Reuters.

Скокът през януари също е подхранван от повишаване на цените на свинското месо поради азиатската чума по свинете, която намали популацията на свине в Китай.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | Китай | инфлация | стоки | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини