Коронавирусът застрашава работата на 1.25 млрд. души

Пандемията от COVID-19 се очертава да нанесе по-тежки удари по трудовия пазар, отколкото световна финансова криза от 2008 г.

Снимка: БТА

Коронавирусът COVID-19 има опустошителен ефект върху заетостта в световен мащаб. Пандемията заплашва да доведе до орязване на заплатите или съкращаване на над един милиард служители, сочи доклад на Международната организация на труда (МОТ).

„1.25 млрд. работници са наети в секторите, които са определени като високо рискови от „драстични и опустошителни“ ръстове в съкращенията и пониженията на работните часове и заплатите. Много от заплашените служители са нискоквалифицирани и са на нископлатени длъжности, където една внезапна загуба на доход е гибелна“, пишат от агенцията, която е подчинена на Организацията на обединените нации (ООН).

Само през второто тримесечие на 2020 г. прогнозата е, че коронавирусната криза ще „изтрие“ 6.7% от работните часове в световен план, което е еквивалентно на съкращаването на 195 млн. служители на пълен работен ден. Големи свивания в бизнес дейността се очакват в арабските държави (8.1% или 5 млн. служители на пълен работен ден), Европа (7.8% или 12 млн. служители), Азия и региона на Тихия океан (7.2% или 125 млн. служители).

МОТ отбелязва, че сегашната пандемия ще бъде много по-вредна за пазара на труда, отколкото световната финансова криза от преди десетилетие. Тогава са били съкратени около 22 млн. работници по целия свят.

Към днешна дата карантините и забраните за пътувания засягат почти 2.7 млрд. служители или около 81% от световната работна сила. От тях най-застрашените са 1.25-те млрд. работници в хотели, ресторанти, търговия на дребно и производство – сектори, които вече се сблъскват с драстични понижения в продажбите и съответно генерираната продукция.

„Това е една пълна катастрофа по отношение на работните места. Предполагам обаче, че в един свят, в който четирима от петима работници живеят в страни, които са под пълна или частична карантина, това не би трябвало да идва като неочаквана изненада“, коментира пред Euronews главният изпълнителен директор на МОТ Гъй Райдър.

Той призовава държавите по целия свят да предприемат стъпки в подкрепа на икономиките си и да запазят хората на работа. Досега редица правителства вече обявиха големи пакети от икономически стимули, с които да подкрепят затрудняващите се компании и да ги убедят да запазят служителите си въпреки кризата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съкращения | работни места | пазар на труда | МОТ | епидемия | Международна организация на труда | коронавирус | пандемия | COVID-19

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини