Libra накара ЕС да мисли за собствена криптовалута

Блокът иска да бъде създаден общ подход към криптовалутите, както и забрана на твърде рискови проекти

Снимка: Pixabay
14:37 06.11.2019
Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да обмисли създаването на своя публична дигитална валута. Това се казва в проектодокумент на Европейския съюз (ЕС), видян от Reuters. Призивът идва няколко месеца, след като Facebook обяви плана си за създаване на собствена криптовалута (Libra) и се сблъска с враждебност от страна на глобалните регулатори.

Компанията, стояща зад най-голямата социална мрежа в света, обяви амбициозния си план през юни и заяви, че иска да даде старт на Libra в началото на 2020 г. Последваха разгорещени коментари от редица страни, включително на регулатори и правителства. През септември Франция и Германия се обявиха против криптивалутата на Facebook в Европа с мотива, че тя може да дестабилизира финансовия сектор. 

Тогава обаче се настоя за изграждането, първо, на съвременна регулаторна рамка, адекватна на криптовалутите, и, второ, на публична алтернатива на Libra. 

В документа на ЕС се призовава именно за разработването на общ подход към криптовалутите, както и за евентуалната забрана на твърде рискови проекти. Той може да бъде приет от министрите на финансите на блока още следващия месец. Особено важна е точката за регулирането на криптовалутите, които се нормирани само в някои държави и то частично.

„ЕЦБ и другите централни банки на ЕС биха могли да проучат възможностите и предизвикателствата пред издаването на дигитални валути от централната банка, включително като разгледат конкретни стъпки в този смисъл“, се казва в проекта, подготвен от финландското председателство на ЕС. 

Цифрови алтернативи като Libra биват определяни като stablecoins (стабилни монети) и се подкрепят от традиционни валути и други ценни книжа. За разлика от тях bitcoin не е такава. И двата вида обаче се определят като криптивалути. 

Банката трябва да „повиши“ мисленето си в посока създаване на публична цифрова валута, каза през септември Беноа Куор, член на борда на ЕЦБ. 

Най-амбициозната версия на проекта гласи, че на потребителите може да се позволи да използват електронни парични средства, които ще бъдат директно депозирани в ЕЦБ, без да са необходими банкови сметки, финансови посредници или клирингови контрагенти. Всички те сега са нужни за обработка на цифровите плащания. Банките обаче може да се противопоставят на идеята. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | банка | проект | facebook | регулации | криптовалута | дигитална валута | Libra

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини