Литва ще строи вятърни електроцентрали в Балтийско море

Генераторите с обща мощност до 700 МВт ще осигуряват 25% от потреблението на страната

15:33 23.05.2020

Министерството на енергетиката на Литва изпратило до всички заинтересовани страни проект на правителствено постановление за съгласуване на акваторията в Балтийско море, подходяща за изграждането на ветрогенераторни паркове. Според документа общата мощност на бъдещите вятърни електроцентрали ще е до 700 МВт, което означава, че те ще произвеждат до 3 тераватчаса електроенергия годишно и ще обезпечават около 25% от потреблението на Литва.

Площта на планираната за изграждането на ветропарка акватория е 137.5 кв. км, разстоянието от брега – 29 км, а средната дълбочина на морето - 35 метра. Според изследванията средната скорост на вятъра в района е 9 метра в секунда.

Правителството на Литва планира да обяви търговете за реализация на проекта през 2023 г., а очакванията са бъдещата морска електростанция да влезе в експлоатация през 2030 г. Въпреки това кабинетът във Вилнюс разчита още до 1 юни 2020 г. да си осигури поддръжката на Европейската комисия за реализацията на този мащабен проект.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: зелена енергия | вятърен парк | ветропарк

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини