МАЕ: Цената на петрола ще остане около 60 долара през 2020 г.

Международната агенция не очаква скок, овен ако няма геополитически турбуленции

Снимка: Unsplash
15:05 10.12.2019

Ако сегашната стабилна политическа ситуация в света се запази, Международната агенция по енергетика (МАЕ) не очаква особено изменения на петролните цени през 2020 г. Това е заявил изпълнителният директор на Агенцията - Фатих Бирол, пред агенция Bloomberg. МАЕ е независима енергийна организация, създадена преди 45 години в Париж в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към ООН.

„На пазара се предлага много нефт. Ако неочаквано не възникне силно външнополитическо напрежение, аз не очаквам голямо изменение на цените“, коментира пред агенцията Фатих Бирол, като уточнява, че средната цена на „черното злато” през отиващата си 2019 г. е била 60 долара/барел.

На заседанието на ОПЕК+ в края на миналата седмица картелът на 24-те страни, износителки на петрол, реши допълнително да съкрати добива с 500 хил. барела дневно, до 31 март догодина, с което общото орязване достига 1.7 млн. барела спрямо нивото на добива от март 2018 г.

Следващата среща на мониторинговия комитет на ОПЕК+ е планирана за първата седмица на март, като извънредната среща на 14-те страни в ОПЕК ще се състои на 5 март, а за следващия ден е насрочено общото заседание на 24-те страни, членки на ОПЕК+.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | цена на петрола | МАЕ | Агенция по енергетика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини