Мария Габриел сред 50-те най-влиятелни жени в киберсигурността в Европа

Киберсигурността е една от топ темите в днешната цифрова ера

11:14 13.11.2019
Мария Габриел бе отличена като една от 50-те най-влиятелни жени в сферата на киберсигурността в Европа. Българският еврокомисар намери място в тазгодишната класация на водещото списание за киберсигурност #SCmagazineUK.

Киберсигурността е една от топ темите в днешната цифрова ера, която засяга всеки един. „За две години постигнахме много“, написа във Facebook Габриел по повод отличието. 

Тя наследи Кристалина Георгиева като български еврокомисар в средата на изтичащия в момента мандат на Европейската комисия, като пое ресор цифрова икономика и общество. Основно перо в него бе именно киберсигурността и общностните политики в сферата. 

„Вече имаме европейска стратегия за киберсигурност, имаме по-силна европейска агенция за киберсигурност, както и първата рамка за сертифициране на продукти и услуги“, коментира Мария Габриел в социалната мрежа. 

Мрежата от центрове за компетентност в държавите членки и европейски център за киберсигурност, който предстои да бъде създаден, също са ключови елементи на стратегията. 

„През януари стартирах и кампания за повече жени в сектора на киберсигурността. Затова приемам включването ми в тази престижна класация като признание за свършеното, но и като отговорност да надграждаме. А жените имат талант, знания и експертен опит, чрез които могат да допринесат много за европейската киберсигурност, ако им се даде шанс“, казва още тя.

Мария Габриел ще е еврокомисар и бъдещата комисия, която предстои да започне работа до няколко седмици. През идните пет години обаче тя поема ресор Иновации и младеж – така тя ще управлява третия най-голям бюджет в ЕС, но пък няма да отговаря за определянето на общностни политики. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | Мария Габриел | киберсигурност | топ 50