Медицински сестри опънаха палатки в очакване на Борисов

Те очакват подкрепа от надзиратели в затворите, полицаи и служители в столичния автотранспорт

18:20 15.12.2019
Медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от цялата страна са се събрали на палатков лагер пред Министерския съвет. Част от тях заявиха, че ще останат цяла нощ, за да изчакат премиера Бойко Борисов. Те възнамеряват да останат на място цял ден и през нощта на палатки, докато не бъдат приети от министър-председателя.

По-рано днес медицинските сестри излязоха на национален протест и шествие, организирани от техния синдикат. Пред БНР медицинските сестри са обяснили, че не протестират само за по-високи заплати, а за по-добри условия за упражняването на труда им.


Източник: Facebook/Синдикат на българските медицински специалисти СБМС

Това е петият национален протест на медицинските специалисти от началото на годината. Организатор на протеста е новоучреденият Синдикат на медицинските специалисти. Основните искания на специалистите са реформа и нов модел на финансиране на болниците, каза лидерът на синдиката – медицинската сестра Мая Илиева.

„Искаме той да бъде гарант за това, което на нас са ни обещали, искаме да се променят правилата, искаме да има стандарти, искаме въвеждане на електронна здравна карта. Искаме да можем наистина да работим по тези правила. И разбира се искаме две минимални работни заплати, защото виждате, че нашите колеги заминават навън“, каза Илиева.

По думите ѝ в момента 90% от болниците не работят по закона поради липса на кадри, много часове извънреден труд, нерегламентирани дежурства по 24-36 часа.

„На много места вече са увеличени заплатите, но останалите ще бъдат увеличени след 1 януари, не навсякъде, разбира се. Ние затова ще следим, за да си решаваме проблемите и да си променяме условията на труд, така че да бъдат адекватни и да отговарят на българското законодателство. Защото в момента 90% от болниците не работят по закона, заради това че няма кадри, заради многото часове извънреден труд, заради нерегламентираните дежурства 24-36 часа. Изключително много нарушения, за които ние ще сигнализираме като синдикат“, каза Илиева.

Тя очаква протестът да бъде подкрепен от надзиратели в затворите, полицаи и служители в столичния автотранспорт, които също са недоволни от условията, в които работят.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | Бойко Борисов | лекари | Министерски съвет | палатки | премиер | демонстрация | медицински сестри | акушерки | медици

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини