Менда Стоянова: Първият ден от болничния ще се заплаща, ако е за болно дете

Предложихме на премиера първите три дни от болничния пак да се плащат от НОИ, заявиха от КНСБ

Снимка: Economic.bg
08:27 15.11.2019

Първият ден от болничния ще се заплаща, ако той е взет от майка, която трябва да гледа болното си дете. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред „Нова телевизия“. Тя уточни, че има два случая на изключение от общото правило, което вчера управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ направиха, а именно първият ден от болничния да не се заплаща.

Менда Стоянова обясни, че при трудова злополука и при вземането на болничен за болно дете, правилото няма да важи и първият ден от болничния ще е платен.

Междувременно президентът на КНСБ обяви в ефира на bTV, че още преди два месеца синдикатите са подготвили споразумение в четири раздела. Един, от които е насочен към болничните.

„Още преди два месеца стигнахме до споразумение, че първите три от болничните трябва да се върнат в ръцете на НОИ. Това беше предложено на премиера Борисов“, заяви Пламен Илиев. Той обяви, че искат незабавна среща с министър-председателя заради абсурдното предложение първия ден от болничните да не се заплаща. И настояват предложението да бъде оттеглено.

Президентът на КНСБ смята, че единственото решение за справяне с фалшивите болнични е закриването на кухите фирми, които се занимават основно с вземане на фалшиви болнични.

От своя страна работодателите подкрепят предложението на управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) тази мярка ще доведе до увеличаване на доходите на хората и намаляване на кражбите. Това което работникът си е изработил, ще си го получи, а няма колегата му да му го вземе, излизайки болничен уточни Велев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: КНСБ | работодатели | болнични | Менда Стоянова