МВР удължи срока за регистрация на коли с газови уредби

За да не се струпват хора пред гишетата

Снимка: МВР
16:33 13.03.2020
Пътна полиция удължи срока за пререгистрация на автомобили с допълнително монтирани газови уредби. Хората, които не са отразили това обстоятелство в талоните, ще могат да го сторят безпроблемно до края на месец май, съобщиха от МВР. 

Целта е да се избегне струпването на хора на гишетата на Пътна полиция заради опасността от коронавируса.

При установяване на пропуск на това обстоятелство на пътя водачите ще бъдат съветвани да го сторят при първа възможност след отпадане на ограничителните мерки, наложени във връзка с опасността от коронавируса.

Както Economic.bg по-рано информира, полицията започна масирана акция за проверка за пререгистрация на автомобилите с допълнително монтирани газови уредби. Разпоредбата важи от няколко години, но досега не е прилаган контрол по нея.

Заради проверките контролно-техническите пунктове се наводниха с коли, а тарифите тръгнаха нагоре. Стигна се дори до дефицит на газови бутилки.

Срокът на годност на бутилките за АГУ е 10 години. Обикновено той е отбелязан на информационната табелка, здраво прикрепена на нея. След изтичането на срока бутилката задължително трябва да бъде сменена. Газовият сервиз, който е извършил смяната, издава протокол за монтирането ѝ. С този протокол собственикът на автомобила трябва да отиде в един от 157-те КТП, получили до 21.02.2020 г. разрешение от ИА „Автомобилна администрация” да извършват проверка на АГУ. Там, след заплащането на такса до 80 лв., той ще получи сертификат за безопасността на своята АГУ, част от която е и новата бутилка. След което ще трябва да се яви в КАТ за задължителна промяна на свидетелството за регистрация на автомобила си, за да се отрази в него и новото гориво.

Проверките установиха, че  регистрираните в КАТ промени в горивните уредби са малко повече от 25 хиляди. Колко са всичките автомобили с допълнително монтирани АГУ у нас никой не знае, но, според експерти, регистрираните в КАТ изменения едва ли са повече от 10% от всички подлежащи на узаконяване. 

В последните седмици обаче се забеляза бум на регистрациите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобили | коли | Пътна полиция | газови уредби | пререгистрация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини