Над 400 фирми в София се проверяват за „източване“ на НОИ

Броят на болничните листове скача осезаемо през последните пет години

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
20:14 18.11.2019
Над 400 фирми в София се проверяват заради съмнения за злоупотреба с пари от Националния осигурителен институт (НОИ), предава bTV. Към момента за около 40 от тях безспорно е установено, че не извършват реална дейност и „източват“ системата. Новината идва на фона на разразилия се дебат около решението да не са плаща първият ден от болничния от догодина. 

Броят на болничните листове скача осезаемо през последните пет години. През 2014 г. те са били малко над 2.5 милиона, а през миналата 2018 г. – малко над 3.3 милиона. Само за първите девет месеца на настоящата 2019 г. обаче те вече надхвърлят 2.3 милиона, сочи статистиката на НОИ. 

Институт е обжалвал под 1% от болничните листове от януари до септември 2019 г. – такъв е бил делът и през миналата година. Отменени са едва 30%. Колко са обжалванията от работодателите и дали има уважени, не е ясно. 

„Проблемът е, че болшинството от диагнози, да не кажа всички, са недоказуеми“, коментира д-р Камелия Харачарова, обяснявайки, че най-често става дума за остри вирусни инфекции, хипертонични кризи, бъбречни колики, главоболия и пр. 

Синдикатите обаче настояват, че същинският проблем са стотиците, по техни думи, кухи фирми, създадени да източват НОИ. Тезата е, че в такива дружества се назначават фиктивно служители. След това от тяхно име се подават болнични за над 3 дни, тъй като тогава започва изплащането от държавата. „Така тези фирми започват да реализират приходи“, отбелязва Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. 

Темата за едно от най-важните осигурителни права на гражданите стана особено актуална през последните дни, след обявеното миналата седмица решение на правителството първият ден от болничните да не се плаща, считано от 1 януари 2020 г. В момента първите три дни се покриват от работодателя. Мотивите зад предложението са, че много хора злоупотребяват и си вземат болничен, за да сливат почивни дни и да удължават ваканциите си. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: изплащане | НОИ | източване | схема | болничен | кухи фирми | първи ден