Над 60% от българските хотели смятат да намалят пакетните цени

Обмислят и предлагане на клиентите нова дата за почивка, ако резервацията им се е провалила заради извънредното положение

Снимка: pixabay
14:08 27.05.2020

Голяма част от хотелите и местата за настаняване в България планират различни ценови намаления и други гъвкави схеми в опит да стимулират търсенето в силно ударения от кризата сектор. 

Националният статистически институт (НСИ) проведе анкетно проучване сред местата за настаняване в страната в периода от 7 до 22 май. Темата на анкетата бе влиянието на извънредното положение върху техния бизнес. От отговорите става ясно, че 62.9% от тях имат намерение да намалят цената на пакетните услуги, а 46.7% – на нощувката. В същото време 49.1% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации.

По отношение на наетия персонал 37.2% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“ (36.8%), и „платен отпуск“ (31.7%). От мярката „60/40“ са се възползвали 19.8% от мениджърите на местата за настаняване, като 10.8% от тях са приложили „дистанционна форма на работа“ или „намаляване на възнагражденията на персонала“.


През април по-голяма част от управителите (82.3%) съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 16.5% от тях посочват, че няма промяна. В краткосрочен план (през следващия един месец) 40.8% от хотелиерите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 16% от тях смятат, че на сто процента ще могат да се справят. Цели 42% от анкетираните обаче посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещото съществуване на местата за настаняване, 24.3% от анкетираните са заявили, че временно ще преустановят своята дейност. В същото време 13.5% очакват да продължат работа така, както е било преди извънредното положение, а едва 3.4% прогнозират, че ще прекратят напълно работа. Най-голям е процентът – 56.6% – на хотелиерите, които са на мнение, че ще продължат работа, но с намален обем.

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | НСИ | хотели | места за настаняване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини