"Нафтогаз": Цената на руския газ ще се удвои, ако няма договор с Украйна

Преговорите между двете страни бяха планирани за днес, но се отложиха

18:42 05.12.2019

Цените на руския газ в Европа могат да се удвоят, ако транзитът на синьо гориво през Украйна бъде спрян. Това заяви в интервю за руско издание ръководителят на "Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев.

„При криза прогнозирането на цените ще е сложно, но смятам, че няма да сгреша, ако кажа, че първоначално цените може да се удвоят“, каза той.

Коболев обясни, че например през март 2018 г., когато „Газпром“ отказа да достави предплатен газ, цената се е увеличила с 80% за няколко часа.

Шефът на „Нафтогаз“ добави, че в съобщенията от руската страна ясно се посочва, че транзитът на газ няма да продължи, ако няма договор.

„Но ако хипотетично се приеме, че няма договор, но има доставка на газ, тогава вземането на такъв ресурс носи определени рискове за Украйна. Ако приемем газ без договор, няма да имаме причина да го измерваме. И съответно всяка страна, като Русия, може да ни обвинява в кражба на газ. Освен това можем да бъдем обвинени в контрабанда. Това е сериозен въпрос“, каза той.

В същото време, говорейки за компромиси с „Газпром“, Коболев заяви, че „Нафтогаз" е готова за тях, но ако са разумни.

Договорът за транзит и доставка на газ между Русия и Украйна изтича в края на тази година. Днес трябваше се проведат преговорите между двете страни за продължаването му, заедно с Европейската комисия, но по-рано стана ясно, че заради несъгласуване на датата с всички те са отложени.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | договор | цена | Украйна | преговори | руски газ | Андрей Коболев | нафтгаз

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини